Vrijstelling levering onroerende zaken
Vrijstelling levering onroerende zaken
Onder bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen voorwaarden zijn van de BTW vrijgesteld:
1. de levering van onroerende zaken en van rechten waaraan deze zijn onderworpen, met uitzondering van:
a. de levering van een gebouw of een gedeelte van een gebouw en het erbij behorend terrein vóór, op of uiterlijk twee jaren na het tijdstip van eerste ingebruikneming, alsmede de levering van een bouwterrein;
b. leveringen, andere dan die bedoeld onder a, aan personen die de onroerende zaak gebruiken voor doeleinden waarvoor een volledig of nagenoeg volledig recht op aftrek van BTW bestaat, mits de ondernemer die de levering verricht en degene aan wie wordt geleverd blijkens de notariële akte van levering daarvoor hebben gekozen of in andere gevallen gezamenlijk een verzoek daartoe aan de inspecteur hebben gedaan en overigens voldoen aan bij ministeriële regeling te stellen voorwaarden.
Levering van onroerende zaken vrijgesteld voor BTW
Artikel 11, lid 1, onderdeel a Wet op de omzetbelasting 1968 bepaalt dat de levering van onroerende zaken en van rechten waaraan deze zijn onderworpen zijn vrijgesteld voor de BTW (omzetbelasting). Hierop worden twee uitzonderingen geformuleerd.
Levering vóór, op of uiterlijk 2 jaren na ingebruikneming
1. Van de vrijstelling is uitgezonderd de levering van een gebouw of een gedeelte van een gebouw en het bijbehorende terrein vóór, op of uiterlijk twee jaren na het tijdstip van eerste ingebruikneming, alsmede de levering van een bouwterrein.
De levering van bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning is dus wél belast met BTW. Dit geldt alleen in de de eerste twee jaren na ingebruikneming. De levering van een bouwterrein wordt altijd belast met BTW.
Opteren voor belaste levering
2. Bij onroerende zaken die geen nieuwbouwwoning (langer dan twee jaar in gerbruik) of een bouwterrein zijn, is het mogelijk te kiezen (opteren) voor een met BTW belaste levering. Koper en verkoper moeten hiervoor gezamenlijk kiezen in de notariële akte van levering of hiervoor gezamenlijk een verzoek bij de belastingdienst indienen. Dit is alleen mogelijk als de koper volledig of nagenoeg volledig (90%) recht op aftrek van voorbelasting heeft. Vrijgestelde ondernemers kunnen dus geen gebruik maken van deze optie.