Verplichtingen van de verhuurder
In dit eerste deel van onze handleiding huurrecht komen de verplichtingen van de verhuurder aan de orde. Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder zich verbindt aan de huurder een zaak (of een gedeelte daarvan) in gebruikt te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie.
Wat zijn de verplichtingen van de verhuurder?
De verhuurder is verplicht de zaak ter beschikking van de huurder te stellen en te laten voor zover dat voor het overeengekomen gebruik noodzakelijk is.
De verhuurder is verplicht op verlangen van de huurder gebreken te verhelpen, tenzij dit onmogelijk is of uitgaven vereist die in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs niet van de verhuurder zijn te vergen.
Wat is een gebrek?
Een gebrek is een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak van de soort als waarop de overeenkomst betrekking heeft. Hieronder valt ook overlast. Wanneer de huurder in zijn gebruik van het gehuurde wordt verstoord door een derde is dit een gebrek waarvoor de verhuurder aansprakelijk is.
Kennisgeving
Indien de huurder gebreken aan de gehuurde zaak ontdekt of derden hem in zijn genot storen of enig recht op de zaak beweren, moet hij daarvan onverwijld aan de verhuurder kennis geven, bij gebreke waarvan hij verplicht is de verhuurder schade te vergoeden.
Kleine herstellingen
Deze verplichting geldt niet ten aanzien van de kleine herstellingen tot het verrichten waarvan de huurder verplicht is, en ten aanzien van gebreken voor het ontstaan waarvan de huurder jegens de verhuurder aansprakelijk is.
Verzuim
Is de verhuurder met het verhelpen in verzuim, dan kan de huurder dit verhelpen zelf verrichten en de daarvoor gemaakte kosten, voor zover deze redelijk waren, op de verhuurder verhalen, desgewenst door deze in mindering van de huurprijs te brengen.
Vermindering huurprijs
De huurder kan in geval van vermindering van huurgenot ten gevolge van een gebrek een daaraan evenredige vermindering van de huurprijs vorderen van de dag waarop hij van het gebrek behoorlijk heeft kennis gegeven aan de verhuurder of waarop het gebrek reeds in voldoende mate bekend was om tot maatregelen over te gaan, tot die dag waarop het gebrek is verholpen.
Indien een gebrek dat de verhuurder niet verplicht is te verhelpen, het genot dat de huurder mocht verwachten, geheel onmogelijk maakt, is zowel de huurder als de verhuurder bevoegd de huur te ontbinden. Een verplichting van een van de partijen tot schadevergoeding ter zake van een gebrek omvat mede de door het eindigen van de huur veroorzaakte schade.