BTW verhoging in de praktijk
Zoals iedereen inmiddels ongetwijfeld weet gaat met ingang van 1 oktober 2012 het algemene BTW tarief omhoog van 19% naar 21%. Het lage BTW tarief verandert niet en blijft 6%. Dit is niet de eerste keer dat de tarieven worden verhoogd (of verlaagd), dus inmiddels heeft de overheid hier ervaring mee en heeft daarom de nodige overgangsregeling geïntroduceerd.
Tijdstip prestatie bepaalt tarief
De hoofdregel is heel eenvoudig. Het moment waarop u een levering of een dienst verricht bepaalt het tarief. Is dit voor 1 oktober dan is dit 19% en is dit na 1 oktober dan moet u 21% in rekening brengen. Dit staat los van het moment van betalen of in rekening brengen. Als u na 1 oktober facturen stuurt voor prestaties die u voor 1 oktober heeft verricht moet u dus alsnog 19% in rekening brengen. Aan de andere kant, als u nu al factureert voor prestaties die u pas na 1 oktober gaat verrichten dient u hiervoor al 21% in rekening te brengen.
Doorlopende prestaties
Bij doorlopende prestaties (zoals abonnementen, gas, water en licht) die over de 1 oktober datum heenlopen, geldt het nieuwe tarief alleen voor het deel van de prestatie dat u verricht na 1 oktober. U zult dus moeten splitsen en, in sommige gevallen, BTW moeten nafactureren als u te weinig BTW in rekening heeft gebracht.
Onroerende zaken en verbouwing
Er is overgangsrecht in het leven geroepen voor levering van onroerende zaken, waarbij het gebruikelijk is dat er in termijnen wordt betaald. Ook al wordt er pas opgeleverd na 1 oktober, toch geldt het nieuwe tarief alleen voor de termijnen die vervallen na 1 oktober. Hierbij wordt dus aangesloten bij de betaling in plaats van de prestatie. Dit overgangsrecht geldt ook voor verbouwingswerkzaamheden, zoals het plaatsen van een dakkapel, maar niet voor onderhouds- of vervangingswerkzaamheden, zoals het vervangen van de kozijnen.
Nieuwbouw
Daarnaast is er nog een aparte overgangsregeling verschenen voor nieuwbouwwoningen. Als u voor 28 april 2012 een overeenkomst tot koop of een aannemingsovereenkomst voor nieuwbouw heeft afgesloten, vallen alle termijnen die vervallen voor 1 oktober 2013 nog onder het oude 19% tarief. Termijnen die daarna vervallen worden wel met 21% belast.
Administratie
Tot slot nog een zeer belangrijke praktische tip. Wacht niet te lang met het (laten) aanpassen van uw administratieve systemen. Na de zomervakantie wil iedereen dit alsnog doen en zullen er naar verwachting wachtlijsten ontstaan bij IT-bedrijven en softwareleveranciers, waardoor er mensen in de knel zullen komen. Wees daarom verstandig en laat uw systemen nu alvast 1 oktober proof maken!