Wanneer is een ontvangen schadevergoeding wegens wanprestatie of onrechtmatige daad in Nederland belast met btw en wanneer is deze vrijgesteld? Hiervoor moet vastgesteld worden of de betaling een vergoeding vormt voor een prestatie. Als dat zo is, dan is de vergoeding belast. Is dit niet het geval dan is de vergoeding onbelast.
Belangrijk om te onthouden is dat de term “schadevergoeding” voor zeer uiteenlopende betalingen gebruikt wordt in de praktijk. Een echte schadevergoeding vloeit voort uit de wet (wanprestatie of onrechtmatige daad). Hieronder leggen we dan ook eerst uit wat wanprestatie en onrechtmatige daad zijn en vervolgens wat de btw gevolgen daarvan zijn.
Wat is wanprestatie?
Wanprestatie btw gevolgen
Wat is een onrechtmatige daad?
Onrechtmatige daad is geregeld in art. 6:162 BW. Hij die jegens een ander een onrechtmatige daad pleegt, welke hem kan worden toegerekend, is verplicht de schade die de ander dientengevolge lijdt, te vergoeden. Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.
Onrechtmatige daad btw gevolgen
Voor onrechtmatige daad is geen overeenkomst tussen A en B nodig. In dit geval moet A de schade die hij veroorzaakt aan B vergoeden. Ook deze vergoeding van schade zal meestal geen rechtstreeks verband hebben met een verrichte prestatie. Ook hier is btw heffing dus niet aan de orde.
Conclusie schadevergoeding btw
Geconcludeerd kan worden dat een schadevergoeding voor de btw vaak onbelast is, omdat rechtstreeks verband met een verrichte prestatie ontbreekt. Let echter wel goed op of er sprake is van een echte schadevergoeding. In de praktijk wordt de term namelijk ook gebruikt voor betalingen voor prestaties die wel met btw zijn belast!