Regeling voor kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten
Regeling voor kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten
De wederverkoper kan de margeregeling toepassen op kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten voor zover deze goederen vallen onder de definitie van gebruikt goed. Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid om de margeregeling uit te breiden voor bepaalde kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen of antiquiteiten. De wederverkoper kan op verzoek de margeregeling ook toepassen op kunstvoorwerpen die aan hem zijn geleverd met berekening van het verlaagde BTW-tarief. Hetzelfde geldt voor kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten die hij zelf heeft ingevoerd of in opdracht heeft laten invoeren. Bij de wederverkoop voldoet hij dan BTW naar het algemene tarief over de winstmarge van die goederen. De BTW op de inkoop of invoer kan hij echter niet aftrekken. De regeling voor kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten is in de wet opgenomen in artikel 28c. Deze bepaling is nader uitgewerkt in artikel 4b van de uitvoeringsbeschikking.
Definitie van kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten
Onder kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten verstaat de wetgever de aangewezen goederen opgesomd in bijlage J van de uitvoeringsbeschikking.
Margeregeling krachtens vergunning
De wederverkoper mag op verzoek de margeregeling ook toepassen op de volgende goederen:
a. kunstvoorwerpen die hij heeft verkregen van de kunstenaar zelf of van zijn rechtverkrijgende onder algemene titel;
b. kunstvoorwerpen die hij verkregen heeft van een aftrekgerechtigde ondernemer, die geen wederverkoper is;
c. kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten die door hem zelf of in zijn opdracht zijn ingevoerd.
Voor de aan de wederverkoper geleverde kunstvoorwerpen is niet vereist dat de wederverkoper een factuur met 6% BTW heeft gekregen van de kunstenaar, zijn rechtverkrijgende onder algemene titel of van een aftrekgerechtigde ondernemer. Voldoende is dat de levering voldoet aan de vereisten van de bij de wet behorendeTabel I, post a-29. Zo kan de wederverkoper de margeregeling ook toepassen op kunstvoorwerpen die geleverd zijn door kunstenaars die van hun administratieve verplichtingen zijn ontheven. Als de leverancier geen BTW in rekening heeft gebracht, zal de wederverkoper aan de hand van zijn administratie aannemelijk moeten maken dat de leverancier voldoet aan de vereisten van de tabelpost. De wederverkoper mag de margeregeling echter niet toepassen als hij wist of redelijkerwijs had moeten vermoeden dat zijn leverancier ten onrechte een factuur met het verlaagde tarief heeft uitgereikt. Bij twijfel hierover heeft de wederverkoper een onderzoeksplicht. Daar heeft de wederverkoper aan voldaan, als blijkt of redelijkerwijs kan worden aangenomen dat hij niet aan de juistheid van die factuur hoefde te twijfelen. Voor uitbreiding van de margeregeling moet de wederverkoper beschikken over een vergunning van de inspecteur, de zogenaamde kav-vergunning.
Kav-vergunning
De wederverkoper moet het verzoek voor de kav-vergunning schriftelijk bij de inspecteur indienen. De vergunning gaat in op de datum van dagtekening van de beschikking van de inspecteur of een andere, in de beschikking opgenomen datum. Aan de vergunning kan de inspecteur terugwerkende kracht verlenen. De vergunning kan echter niet ingaan vóór de dag waarop het verzoek is ingediend. De vergunning geldt tot opzegging door de wederverkoper maar voor ten minste twee kalenderjaren.
Opzegging
Ook al is dat wettelijk niet voorgeschreven, het verdient aanbeveling dat de wederverkoper de kav-vergunning schriftelijk opzegt. De opzegging gaat in op de bij de opzegging aangegeven datum. Heeft de wederverkoper geen
datum vermeld, dan geldt de opzegging met ingang van het kalenderjaar volgend op dat van de opzegging. In beide gevallen geldt de voorwaarde dat na de ingangsdatum van de kav-vergunning twee kalenderjaren verstreken moeten zijn. Zo kan de wederverkoper een vergunning die is ingegaan op 1 april 2007 niet eerder opzeggen dan met ingang van
1 januari 2010. Na het ingaan van de opzegging moeten ook ten minste twee kalenderjaren verstrijken voordat de wederverkoper opnieuw om een kav-vergunning kan verzoeken.
Toepassing van de normale btw-regels
Een wederverkoper met een kav-vergunning heeft het recht bij de verkoop van de desbetreffende goederen af te zien van de margeregeling en de normale BTW-regels toe te passen. Hij is dan BTW verschuldigd over de gehele vergoeding. Op het tijdstip waarop hij de BTW over de levering verschuldigd wordt, kan hij de voorbelasting op dat goed/die goederen alsnog in aftrek brengen.
Intracommunautaire transacties
Intracommunautaire transacties van kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten worden in beginsel op dezelfde wijze in de heffing van BTW betrokken als binnenlandse transacties. Een uitzondering op deze regel vormt de intracommunautaire verwerving van kunstvoorwerpen die de wederverkoper heeft gekocht van een kunstenaar. Op die verwerving is de margeregeling niet van toepassing.
Intracommunautaire verwerving van kunstvoorwerpen
Een kunstenaar die een kunstvoorwerp verkoopt is over de verkoopprijs BTW verschuldigd naar het verlaagde tarief. De wederverkoper met kavvergunning mag deze BTW niet in aftrek brengen. Deze wederverkoper kan een kunstvoorwerp ook in een andere lidstaat kopen. Afhankelijk van de manier van intracommunautaire verwerving is hij dan BTW verschuldigd naar het verlaagde of het algemene tarief:
– Als de (buitenlandse) kunstenaar het kunstvoorwerp met toepassing van het nultarief voor intracommunautaire leveringen levert, is de wederverkoper over de intracommunautaire verwerving BTW verschuldigd naar het verlaagde tarief.
– Als de wederverkoper het kunstvoorwerp in een andere lidstaat aankoopt van een kunstenaar en daarna vanuit die lid-staat overbrengt naar Nederland, verricht hij een fictieve intracommunautaire verwerving. Hij is dan BTW verschuldigd naar het algemene tarief.
De staatssecretaris acht dit verschil in tariefstoepassing niet gewenst, omdat het kan leiden tot wijzigingen in bestaande handelsgebruiken. Daarom keurt hij goed dat de wederverkoper het verlaagde tarief toepast op de fictieve intracommunautaire verwerving van kunstvoorwerpen. De wederverkoper moet aan de hand van boeken en bescheiden aannemelijk maken dat hij het kunstvoorwerp verkregen heeft van de maker of zijn rechtverkrijgende onder algemene titel.
De wet stelt bij toepassing van de kav-vergunning de voorwaarde dat de levering van het kunstvoorwerp is onderworpen aan het verlaagde tarief. Het verlaagde tarief is echter toegepast op de (fictieve) intracommunautaire
verwerving. Dit houdt in dat de wederverkoper het kunstvoorwerp niet met toepassing van de margeregeling kan doorverkopen. Om dezelfde reden als hiervoor, acht de staatssecretaris dit ongewenst. Daarom keurt hij goed dat de wederverkoper de margeregeling ook toepast op kunstvoorwerpen die hij intracommunautair verworven heeft. Daaraan
verbindt hij de volgende voorwaarden:
a. de wederverkoper moet aan de hand van boeken en bescheiden aannemelijk maken dat hij de kunstvoorwerpen heeft verkregen van de maker of zijn rechtverkrijgende onder algemene titel, en
b. de wederverkoper mag de belasting over de intracommunautaire verwerving niet in aftrek brengen.
Aftrek van voorbelasting
De wederverkoper die gebruik maakt van een kav-vergunning mag de BTW op de (binnenlandse) aankoop en invoer van kav-goederen niet aftrekken. Hetzelfde geldt voor de BTW op de intracommunautaire verwerving van kunstvoorwerpen als de wederverkoper gebruik maakt van de goedkeuring om de margeregeling toe te passen.
Herziening bij toepassing normale BTW-regels
Een wederverkoper heeft het recht bij de verkoop van margegoederen af te zien van de margeregeling en de normale BTW-regels toe te passen. Dat recht heeft ook de wederverkoper van kunst- en verzamelvoorwerpen en antiquiteiten die beschikt over de kav-vergunning. Toepassing van de normale BTW-regels heeft tot gevolg dat hij de BTW op de (binnenlandse) aankoop, invoer en intracommunautaire verwerving van deze goederen alsnog kan aftrekken. Het aftrekrecht ontstaat op het tijdstip waarop de wederverkoper de BTW over zijn levering wordt verschuldigd.
Voorbeeld
In januari 2006 voert de wederverkoper een kunstvoorwerp in. De douanewaarde bedraagt 10.000. De over de invoer verschuldigde BTW (6% over 10.000 = 600) kan hij in januari 2006 niet aftrekken. In april 2006 levert hij het kunstvoorwerp voor 14.000 exclusief BTW. Daarbij heeft hij een factuur uitgereikt, waarop hij uitdrukkelijk BTW (19%
over 14.000 = 2.660) heeft vermeld. Hij ontvangt de vergoeding in mei 2006. De wederverkoper past het kasstelsel toe.
Uitwerking
De wederverkoper is de BTW over de levering verschuldigd in mei 2006. In dat tijdvak ontstaat ook een recht op aftrek van de BTW over de invoer. Per saldo moet de wederverkoper voor deze transactie op de aangifte over mei 2006 voldoen: 2.660 – 600 = 2.060.
Herziening bij ingaan en opzeggen van de kav-vergunning
De wederverkoper moet de aftrek van de voorbelasting herzien op het tijdstip van het verlenen of opzeggen van de kav-vergunning. In het tijdvak waarin de vergunning ingaat, is de wederverkoper de eerder in aftrek gebrachte BTW alsnog verschuldigd. Dat is de BTW die hij in aftrek heeft gebracht bij:
a. kunstvoorwerpen die aan hem zijn geleverd tegen het verlaagde tarief;
b. kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten die hij heeft ingevoerd;
c. de opzegging van de vergunning;
voor zover hij die goederen op de ingangsdatum van de vergunning nog niet geleverd heeft.
Bij de opzegging van de kav-vergunning geldt het omgekeerde. De wederverkoper kan de onder a t/m c bedoelde BTW alsnog aftrekken (bij letter c moet dan in plaats van het woord “opzegging” het woord “ingaan” worden gelezen).
Globalisatie
Kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelvoorwerpen en antiek zijn goederen waarop de globalisatieregeling van toepassing is. Een wederverkoper met een kav-vergunning moet dus in beginsel de globalisatieregeling toepassen. Hij kan de inspecteur melden dat hij gebruik wil maken van de individuele regeling.
Bij toepassing van de globalisatieregeling bestaat de winstmarge per tijdvak uit het verschil tussen de som van de vergoedingen en het totale bedrag dat de wederverkoper in dat tijdvak heeft voldaan of moet voldoen bij inkoop en
invoer, inclusief de bij inkoop in rekening gebrachte en de bij invoer verschuldigde BTW. Bij de invoer van kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten stelt de wederverkoper de marge-inkoop van
dat tijdvak vast op de douanewaarde van die goederen op het tijdstip van invoer.
Bron: Besluit omzetbelasting: margeregeling (Besluit van 4 juli 2007 nr. CPP2007/948M, Stcrt. nr. 133)