Omzetbelasting

Omzetbelasting (BTW)

Dagelijks komt het miljoenen keer voor. Of het nu gaat om een losse plank, een knipbeurt, boodschappen doen bij de supermarkt of een stoel kopen bij de woonboulevard. Een bedrijf is verplicht om omzetbelasting af te dragen over de goederen of diensten die het verkoopt.

Belasting over de toegevoegde waarde

Omzetbelasting wordt ook wel belasting over de toegevoegde waarde (BTW) genoemd. Sterker nog de term BTW wordt waarschijnlijk vaker gebruikt dan de term omzetbelasting in het spraakgebruik. De omzetbelasting of BTW is een algemene verbruiksbelasting. Omzetbelasting wordt geheven op alle particuliere bestedingen en zit in de prijs die consumenten voor goederen en diensten betalen. Voor ondernemers wordt de BTW afzonderlijk aangegeven op de factuur. Dit komt omdat zij deze BTW terug kunnen vragen. Voor hen is de BTW dus geen kostenpost.

Als een ondernemer een fiets wil verkopen, berekent hij eerst de verkoopprijs zonder BTW. Op deze manier kan hij vaststellen wat zijn winstmarge is. Dit bedrag zonder BTW is ook de belastinggrondslag voor de omzetbelasting. De BTW berekent de verkoper over de verkoopprijs zonder BTW en telt de verkoper bovenop zijn verkoopprijs. Op die manier krijgt hij de verkoopprijs inclusief BTW. Na de verkoop draagt hij de ontvangen BTW af aan de Belastingdienst. Hij mag dit dus niet zelf houden. Eigenlijk fungeert hij als een soort van doorgeefluik voor de belastingdienst.

BTW-tarieven

De Nederlandse omzetbelasting kent 3 verschillende tarieven.

Het algemene tarief voor BTW is 19%. Daarnaast bestaan 2 bijzondere tarieven:
1. Het 6% tarief (voor bijvoorbeeld voedings- en geneesmiddelen, boeken, water en het circus);
2. Het 0% tarief (voor bijvoorbeeld export naar landen buiten de Europese Unie.

Het 19% tarief wordt ook wel het hoge tarief genoemd en het 6% tarief het lage tarief.

BTW-richtlijn

De regels voor de Nederlandse BTW zijn vastgelegd in de Europese BTW-richtlijn. Hierin staat bijvoorbeeld wanneer iemand BTW verschuldigd is. Consumenten betalen BTW op het moment dat zij een product kopen in de winkel. Of op het moment dat bedrijven de goederen afleveren. Dit is onder andere het geval bij de levering van elektriciteit.

Belastingplichtig voor de omzetbelasting

Iedereen die zelfstandig een bedrijf uitoefent is belastingplichtig voor de omzetbelasting. Dit kunnen bijvoorbeeld natuurlijke personen zijn (mensen met een eigen bedrijf). Ook rechtspersonen betalen BTW. Denk aan een naamloze vennootschap (nv), besloten vennootschap (bv), stichting, gemeente of provincie.

Belastingplicht voor fiscale eenheid

Als meerdere bedrijven zich samenvoegen tot 1 financiële, organisatorische en economische organisatie, kan de Belastingdienst deze bedrijven beschouwen als een fiscale eenheid. In dat geval betalen de bedrijven geen BTW als zij onderling goederen of diensten leveren. De fiscale eenheid krijgt zelf een nieuw omzetbelastingnummer om aangifte te doen.

Aangifte omzetbelasting

Ondernemers moeten zelf aangifte doen voor de omzetbelasting. Dit kan met het digitale aangifteformulier Omzetbelasting. De ondernemer krijgt hier doorgaans automatisch bericht over van de Belastingdienst, nadat hij zich heeft aangemeld. Is dat niet het geval, dan moet de ondernemer zelf op tijd een aangifteformulier aanvragen.

Als er sprake is van goederenleveringen binnen de Europese Unie, dan vult de ondernemer ook een aangifteformulier Opgaaf Intracommunautaire Leveringen in.

Aangifte per maand, kwartaal of jaar

Aangifte van de omzetbelasting kan per maand, per kwartaal of per jaar. Het tijdvak is in principe afhankelijk van het bedrag dat een bedrijf gemiddeld aan BTW betaalt. De meeste bedrijven dragen per kwartaal BTW af. Een ondernemer kan ook om een aangifte per maand vragen.

Boete en naheffingsaanslag

De aangifte voor de omzetbelasting moet binnen een maand na afloop van het tijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Ook moet de betaling dan op de rekening van de Belastingdienst zijn bijgeschreven. Als een ondernemer te laat aangifte doet of te laat betaalt, riskeert hij een boete en een naheffingsaanslag. Dit is een schatting van het BTW-bedrag dat de ondernemer moet betalen.

Correctie op btw-aangifte

Als de BTW-aangifte is verstuurd, kan de ondernemer die niet meer wijzigen. Wel kan hij aanvullingen of correcties doorgeven per brief of met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.

Controle

De Belastingdienst controleert aan de hand van de bedrijfsadministratie of de juiste bedragen zijn aangegeven en betaald. Bedrijven die te weinig BTW hebben afgedragen, riskeren een heffingsrente en een boete.

BTW-compensatiefonds voor overheden

Gemeenten en provincies betalen omzetbelasting, als zij extern goederen of diensten inkopen. Maar overheidsinstanties kunnen geen BTW terugvorderen bij Belastingdienst.

Om extra BTW-kosten te voorkomen zullen overheden minder snel opdracht geven aan externe partijen. Daarom is het BTW-compensatiefonds ingesteld. Via dit fonds kunnen onder andere de gemeenten en provincies toch de BTW terugvragen. Op deze manier kunnen overheden een eerlijke afweging maken tussen het inbesteden en uitbesteden van werkzaamheden. Onderzoek heeft overigens aangetoond dat de werking van dit BTW-compensatiefonds miniem is.

Bron: rijksoverheid

Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Geef een reactie