Incoterms en BTW

Wat zijn incoterms?

Incoterms zijn internationale leveringsvoorwaarden die worden vastgesteld door de Internationale Kamer van Koophandel (ICC). Vanaf 1 januari 2011 gelden de incoterms 2010. Incoterms worden gebruikt voor de volgende zaken:
– Wie zorgt er voor transportverzekeringen, vergunningen, machtigingen en andere formaliteiten?
– Wie verzorgt het transport en tot waar?
– Wanneer gaan risico’s en kosten van de levering over van de verkoper naar de koper?
Incoterms worden niet gebruikt om de betalingsvoorwaarden, garanties en afhandeling bij wanprestatie te regelen. Ook de eigendomsoverdracht van de goederen regelt u hier niet mee.

Internationaal en nationaal

In de praktijk bestaat een grote behoeft de incoterms ook op nationale leveringen toe te passen. Dit is ook mogelijk.




Hoeveel incoterms zijn er?

Er bestaan 11 verschillende incoterms, waarvan er vier specifiek bedoeld zijn voor transport over water. De andere zeven incoterms gelden voor alle soorten transport (multimodaal transport). Hieronder zijn ze weergegeven.

Incoterms transport over water
FAS: free alongside ship
FOB: free on board
CFR: cost and freight
CIF: cost insurance and freight

Incoterms multimodaal transport
EXW: ex works
FCA: free carrier
CPT: carriage paid to
CIP: carriage and insurance paid to
DAT: delivered at terminal
DAP: delivered at place
DDP: delivered duty paid

De oude versie van de incoterms bevatten dertien incoterms. In de nieuwe versie zijn een aantal incoterms vervallen en vervangen door nieuwe incoterms (DAF, DES en DDU zijn nu DAP en DEQ is DAT geworden).
Gebruik van de oude incoterms is nog steeds mogelijk, mits goed vastgelegd.

Hoe vastleggen?

Leg de incoterm die u overeenkomt bij voorkeur vast in het contract of in de algemene voorwaarden. Vermeld daarbij duidelijk de incoterm die u gebruikt en de versie van de afgesproken incoterms.

Incoterms en BTW

De eigendomsoverdracht van de geleverde goederen wordt, zoals gezegd, niet geregeld in de incoterms. Desondanks kunnen gebruikte incoterms wel degelijk een hulpmiddel zijn bij de vaststelling van de BTW-gevolgen van een internationale levering. Denk hierbij aan de vraag wie de vervoerder is en ABC-leveringen.

Export

Het nultarief bij export (intracommunautaire leveringen en uitvoer) mag alleen worden toegepast voor zover uit de boeken en bescheiden blijkt dat de goederen Nederland hebben verlaten.
Als u de goederen zelf vervoerd of laat vervoeren is dit bewijs in het algemeen gemakkelijk te leveren. Bij levering af fabriek (EXW) is dit meestal lastiger aan te tonen. Hetzelfde geldt wanneer u de goederen bij een door de afnemer aangewezen transporteur in Nederland laat afeveren.
Als u zeker weet dat de goederen direct uit Nederland vervoerd zullen worden is het nultarief van toepassing, maar u zult dit goed moeten vastleggen in uw administratie. De afgesproken incoterms kunnen hier een hulpmiddel bij zijn.

ABC-levering binnen EU

Bij een ABC-levering, ook wel ketentransactie genoemd, worden goederen meerdere keren doorverhandeld voor ze aan de uiteindelijke afnemer worden geleverd. De vraag is dan in welke schakel van de keten er export heeft plaatsgevonden. Voor de BTW is elke transactie belast, maar er kan slechts één grensoverschrijdende transactie zijn. De andere transacties zullen kwalificeren als normale binnenlandse leveringen.
Er zal bepaald moeten worden aan welke levering het vervoer kan worden toegerekend, dit zal de grensoverschrijdende transactie zijn. Hiervoor zijn de contracten van belang. En dus ook de gebruikte incoterms.
Het Hof van Justitie EU heeft hierover geoordeeld dat er een beoordeling dient plaats te vinden van alle feiten en omstandigheden van het geval.

Vereenvoudigde ABC-levering

Bij toepassing van de vereenvoudigde ABC-levering wordt er gehandeld alsof er twee intracommunautaire leveringen plaatsvinden. Hierbij mag dus voor beide transacties in de keten het nultarief worden toegepast. De regeling mag alleen worden toegepast bij een ABC-levering tussen drie EU-ondernemers.

ABC-levering buiten EU

Als de laatste afnemer in de ketentransactie buiten de EU is gevestigd mag iedere ondernemer in de schakel het nultarief toepassen.

Bronnen:
Kamer van Koophandel
– Wikipedia



Auteur: de Redactie

Een team van BTW-deskundigen is continue bezig met jou te informeren over alles wat met BTW of omzetbelasting te maken heeft, zoals nieuwsberichten over BTW, wijzigingen van wetgeving, wijziging van BTW-tarieven en veel meer informatie over BTW.

Deel deze post op

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kamer Van Koophandel Tsjechie – Huidige decoratie-ideeën - […] Download Image More @ www.taxcel.nl […]

Geef een reactie