WOZ-waarde openbaar
De WOZ-waarde wordt openbaar. Bovendien gaan gemeentes vanaf volgend jaar de taxatieverslagen op een duidelijker manier opstellen. Door de combinatie van deze twee maatregelen, wordt het voor huizenbezitters makkelijker om inzicht te krijgen in de waardebepaling van de eigen woning.
Op dit moment is de WOZ-waarde van andere dan het eigen huis slechts onder zeer strikte voorwaarden openbaar. Door die restricties op te heffen, kunnen burgers meer inzicht krijgen in de totstandkoming van deze waarde.
Taxatieverslag nieuwe stijl
Vanaf 2012 maken gemeentes daarnaast gebruik van het zogeheten taxatieverslag nieuwe stijl, waardoor huizenbezitters beter inzicht krijgen in de opbouw van de taxatie. Deze nieuwe manier van taxeren heeft al tot minder bezwaren geleid.
Gemeente bepaalt WOZ-waarde
De gemeente stelt de waarde vast van alle onroerende zaken en hanteert de WOZ-waarde voor de heffing van onroerende-zaakbelastingen. De Belastingdienst bepaalt aan de hand van de WOZ-waarde bijvoorbeeld het eigen woningforfait. De waterschappen gebruiken de WOZ-waarde als heffingsmaatstaf voor de watersysteemheffing.
Het wetsvoorstel om dit voornemen te realiseren zal met het oog op privacyaspecten nog worden voorgelegd aan het College bescherming persoonsgegevens.