Ontwikkelingen ondernemingsrecht in 2011
BV/NV
Verklaring van geen bezwaar
Met ingang van 1 juli 2011 is voor de oprichting van een BV of NV geen verklaring van geen bezwaar meer vereist. Het systeem van toezicht vooraf (preventief toezicht) is vervangen door een systeem van doorlopend toezicht. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie toets vanaf nu doorlopend aan de hand van haar bekende gegevens of er gevaar voor misbruik van rechtspersonen bestaat. Dit geldt niet alleen voor de BV en de NV, maar voor alle in Nederland gevestigde rechtspersonen.
One tier board
In angelsaksiche landen een bekend verschijnsel, ook wel monistische bestuursstructuur genoemd. Tegenhanger is de onder ander in Nederland toegepaste dualistische bestuursstructuur (two tier board). In een monistische bestuursstructuur is er geen aparte Raad van Commissarissen naast de Raad van Bestuur, maar zitten de uitvoerende bestuurders (executives) samen met de toezichthoudend bestuurders (non-executives) in één bestuur. Op dit moment is een dergelijke monistische bestuursstructuur nog niet mogelijk in een puur Nederlandse naamloze vennootschap. Een aantal grote ondernemingen die van oorsprong deels Nederlands zijn, zoals Shell en Unilever, beschikken dankzij hun dubbele nationaliteit al wel over een dergelijke op angelsaksische leest geschoeide monistische bestuursstructuur.
Om Nederland aantrekkelijk te houden voor het internationale bedrijfsleven zou de Nederlandse naamloze vennootschap ook de mogelijkheid van een one-tier board moeten bieden. In mei 2011 heeft de Eerste Kamer een voorstel tot aanpassing van regels over bestuur en toezicht in NV’s en BV’s aangenomen. Dit wetsvoorstel zal in werking treden op 1 januari 2012. Het wetsvoorstel biedt de mogelijkheid uitvoerende en toezichthoudende bestuurders in één bestuur op te nemen. In de statuten kunnen de bestuurstaken worden verdeeld.
Tegenstrijdig belang
Bovenstaande wetsvoorstel bevat ook een nieuwe regeling voor het in de praktijk lastige tegenstrijdig belang. Artikel 2:256 BW bepaalt nu dat de BV bij tegenstrijdig belang wordt vertegenwoordigd door de commissarissen, tenzij de statuten anders bepalen. Dit artikel komt te vervallen en wordt vervangen door een nieuw artikel 2:239 lid 6 BW, waarin staat dat een bestuurder zich bij een direct of een indirect persoonlijk tegenstrijdig belang dient te onthouden van deelname aan de besluitvorming. Als hierdoor geen besluit kan worden genomen, besluit de Raad van Commissarissen (RvC) of de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). In de statuten kan hier van worden afgeweken.
30% vrouwen
Verder wordt in de wet een minimaal percentage vrouwen vastgelegd dat zitting dient te hebben in de verschillende organen van de BV en NV, te weten 30%. Voor de vorm is dit ook voor mannen vastgelegd.
Vereenvoudiging en flexibilisering BV-recht
Het wetsvoorstel is al op 15 december 2009 door de Tweede Kamer aangenomen. Op 4 oktober 2011 is de invoeringswet door de Eerste Kamer aangenomen. Belangrijkste wijziging is het vervallen van het vereiste minimum kapitaal (18.000 euro) voor oprichting van een BV. Hierdoor komen ook de bankverklaring bij inbreng in geld en de accountantsverklaring bij inbreng in natura te vervallen. Ook de besluitvorming voor het uitkeren van dividend verandert. Het bestuur moet het besluit tot uitkering van de AVA bekrachtigen.
Het wetsvoorstel biedt daarnaast de mogelijkheid tot het uitgeven van aandelen zonder stemrecht of winstrecht.
Administratieve lastenverlichting bij fusies
Met ingang van 1 juli 2011 is de wet administratieve lastenverlichting bij fusies en splitsingen in werking getreden. Een aantal formaliteiten is afgeschaft en van een aantal formaliteiten kan worden afgezien als de leden of aandeelhouders daarmee instemmen (schriftelijke toelichting fusiebesluit door het bestuur).
Aanpassing van het enqueterecht
Op 8 september 2011 is een wetsvoorstel tot aanpassing van het enqueterecht ingediend. Het enqueterecht wordt in de praktijk veel gebruikt voor de beslechting van geschillen. In het wetsvoorstel wordt de toegang tot dit recht verruimd.
Personenvennootschappen
Titel 7.13 BW
De wetsvoorstellen inzake de personenvennootschappen zijn allemaal ingetrokken tot grote verbazing van velen. De reden hiervoor is dat het faciliteren van ondernemers (de doelstelling) onvoldoende tot zijn recht kwam in de voorstellen.
Stille maatschap
Ondernemingen van stille maatschappen moeten per 16 mei 2011 worden ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hoe raar dit ook is.
Bron: belasting123.nl